Arxiu del blog

divendres, 28 d’octubre del 2011

La junta de la Llar de Jubilats de Torredembarra té set dies per abandonar el local

Després d'haver complert, de sobres, el termini d'un mes que l'Ajuntament va atorgar a la junta per cessar les seves funcions, ahir els seus membres van ser advertits d'abandonar el local en el termini màxim d'una setmana
Els membres de la junta de l'Associació de Jubilats i Pensionistes de Torredembarra hauran d'abandonar el local del carrer Tarragona número 2 d'aquí a set dies. Així se'ls va informar el dimarts a través d'un comunicat, després d'haver esgotat el termini d'un mes que l'Ajuntament els va atorgar per deixar les seves funcions i assumir-les internament. Tot i això la presidenta de l'associació, Anna Maria Pijoan es va negar en rotund a anar-se'n perquè «primer, no volem que s'hi quedi l'Ajuntament». Pijoan va assegurar que el local «és nostre» perquè «disposem d'una concessió que finalitza d'aquí a tres anys». Aquesta concessió «ens va ser atorgada fa 25 anys. Llavors l'Ajuntament ens va deixar el local perquè ells no podien fer-se'n càrrec». Tanmateix, la presidenta va deixar una opció oberta: «Només ens anirem voluntàriament si ens ofereixen un local alternatiu».
Anul·lació per decret
La gestió de la Llar de Jubilats es va anul·lar per decret el passat 2 de març. El document d'Alcaldia traspassava la gestió del local a l'Ajuntament de Torredembarra. En aquest moment l'alcalde de Torredembarra, Daniel Massagué (CiU) va prendre la decisió perquè considerava que la junta de l'Associació de Jubilats i Pensionistes era «il·legal», ja que havia rebut queixes per part dels usuaris de la Llar d'haver estat coaccionats per part dels membres de l'organisme.
Amb tot, Anna Maria Pijoan continua mantenint la presidència de l'associació, càrrec que li vencerà el pròxim dia 9 d'abril. Abans d'aquesta data, al febrer, la intenció que per ara hi ha sobre la taula és la de celebrar una assemblea ordinària «per veure si hi ha algú interessat en rellevar en el meu càrrec».


Font: Diari de Tarragona

dijous, 27 d’octubre del 2011

L’equip de govern de Torredembarra proposa la congelació de les principals ordenances fiscals per al 2012


L’equip de govern de l’Ajuntament de Torredembarra ha elaborat una proposta de modificació de les ordenances fiscals per al 2012 que contempla la congelació de les que afecten majoritàriament a la ciutadania per evitar augmentar la pressió fiscal en un moment d’important crisi econòmica, tal com ha explicat el regidor d’Hisenda, Santiago Ardèvol. D’aquesta manera, s’ha descartat aplicar l’increment de l’IPC (que en el cas de la província de Tarragona ha estat de 3,5% el mes d’agost). A més, s’han pres mesures per afavorir l’activitat empresarial i comercial del municipi. La proposta de modificació de les ordenances fiscals es debatrà en el ple extraordinari que tindrà lloc aquest dilluns, 24 d’octubre, a les 14 h.

Principals ordenances fiscals que afecten la ciutadania i que no es modifiquen

Impost sobre béns immobles (IBI).

Plusvalua.

Clavegueram.

Escombraries (l’única modificació és de tipus procedimental, no econòmic).

Grua.

Vehicles de tracció mecànica.

Aigua.

Principals ordenances fiscals que afecten l’activitat empresarial i comercial

Impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO): Es proposa una rebaixa del tipus de gravamen del 25% per tal de facilitar la realització de construccions, instal·lacions i obres.

Llicències autotaxis: Es congela.

IAE: Es congela.

Utilització privativa o aprofitament especial del domini públic: Es racionalitza el preu per ocupació de taules i cadires segons les hores. Si l’ocupació és de 24 hores al dia el preu s’incrementa un 30% i per a un màxim de 18 hores es disminueix un 20%. També es proposa una quantitat fixa per temporada de 500 euros per a les guinguetes de la platja per motivar els possibles sol·licitants i que no es vegin desincentivats per les taxes actuals (al voltant dels 3.000 €).
Llicències, comunicacions, activitats
Per afavorir l’obertura de nous comerços es racionalitza la quota. A tall d’exemple, d’aquesta manera, un local de 450 m2 que al 2011 tenia un cost mitjà d’uns 4.200 €, al 2012 el tindrà de 1.200 €. No es rebaixa per a les grans superfícies comercials.

Altres

Taxa expedició de documents: El cost de la targeta de zona blava passa de 5 a 10 euros amb l’únic objectiu d’ajustar el preu al cost real que té l’Ajuntament.

Cementiri: Es modifiquen els preus de les concessions dels nínxols. Cal tenir en compte que la primera fila dels nous nínxols construïts té una capacitat per a 2 difunts. Proposta de preus per al 2012. 1a fila 3.100 € (ara 1.943), 2a fila 1.540 € (ara 1.245), 3a fila 1.280 € (ara 1.036) i 4a fila 670 € (ara 870).

dimecres, 19 d’octubre del 2011

Projecte "Platges intel·ligents" a Torredembarra

Torredembarra aplicarà tot un seguit de mesures de sostenibilitat econòmica a les seves platges amb l'objectiu de generar recursos que es puguin revertir per finançar els serveis que permeten que el litoral torrenc hagi assolit uns nivells molt elevats de sostenibilitat ambiental. Es tracta de la prova pilot  "platges intel·ligents" que ha presentat aquest matí el regidor de Platges i Medi Ambient, Pere Font, amb el suport de la directora general de Polítiques Ambientals de la Generalitat, Marta Subirà.

El concepte platja intel·ligent pretén descriure aquella que es gestiona de manera sostenible tant des d'un punt de vista ambiental com econòmic. Ja fa anys que a les platges de Torredembarra (Canyadell, la Paella, Barri Marítim i els Muntanyans) es duen a terme tot un seguit d'accions de caire ambiental que han permès obtenir les màximes qualificacions. Cal recordar que les quatre platges compten amb les certificacions EMAS i ISO 14001 i que les de la Paella i Barri Marítim també tenen la distinció de la bandera blava i, fa pocs dies, han rebut el premi de la bandera Ecoplayas. A més, la Regidoria de Platges i Medi Ambient ja treballa en l'obtenció d'altres certificacions com el segell "Q" de qualitat turística.

El regidor de Platges i Medi Ambient, Pere Font, ha explicat que la platja és el gran motor econòmic de la població i que el seu manteniment i els serveis que s'hi ofereixen tenen un cost aproximat per a l'Ajuntament d'1.000.000 d'euros a l'any. Amb el pla pilot que es vol posar en marxa per a la nova temporada es volen assolir recursos que es destinin directament a finançar aquest manteniment i serveis i que també ajudin a conscienciar la població sobre el consum racional dels recursos.

Les mesures que s'han inclòs en aquesta prova pilot són:

-Incloure com una millora en el nou contracte de neteja viària i que, per tant, no comporti cap cost addicional a la ciutadania la neteja manual de la sorra de la platja. Caldria una neteja a mans al mes durant el període d'hivern a totes les platges i ampliar-ho a una quinzenal a la zona dunar protegida de Muntanyans en tot el període estival. Impuls de la creació d'un cos de voluntariat per a augmentar les neteges de la zona protegida de Muntanyans.

-S'inclouria el manteniment dels lavabos químics en la contracta de les guinguetes de les platges, disminuint, d'aquesta manera els costos del seu manteniment per part de l'Ajuntament.  Es pot destinar part del cànon d'ocupació del domini públic de diverses activitats a sufragar part de les despeses de la platja que no generen ingressos.

-Recollida selectiva de la brossa generada a les papereres de la platja avaluant les quantitats de brossa per fracció recollida i eliminant el rebuig.

Les despeses que genera aquesta acció es podrien considerar com una millora del nou contracte de neteja viària i no comportarien cap cost addicional a la ciutadania.

Els ingressos generats anualment per les fraccions recollides selectivament es destinarien a sufragar part de les despeses de la platja que no generen ingressos com l'abalisament i el seu manteniment, per posar un exemple.

S'adequarien el nombre de papereres a les fraccions més recollides: rebuig i envasos d'acord amb l'estudi realitzat aquest estiu de 2011, per tal d'augmentar la recuperació de la fracció d'envasos, la més nombrosa i ben reciclada.

-Destinar els diners corresponents a l'estalvi d'aigua aconseguit i la recaptació pel sistema de pagament a les dutxes i rentapeus en el manteniment de les instal·lacions, costejar els costos del control de la legionel·la i, a més, per la pròpia amortització de la instal·lació del sistema de pagament. En aquest sentit, s'està treballant en quines tarifes es podrien aplicar i que podrien trobar-se sobre els 10 cèntims, ja que el principal objectiu d'aquesta mesura no és tant el que s'ingressi com fomentar el consum racional.

-Creació d'un aparcament intel·ligent a les immediacions de l'Espai Natural de Muntanyans, amb instal·lació de plaques solars que contribueixin a abaratir els costos del consum elèctric de les platges (il·luminació passeig, consum elèctric dels emissaris submarins, instal·lació de càmeres de videovigilància per evitar el vandalisme a les zones naturals, etc.).

Pel que fa a la implantació del projecte, el regidor Pere Font  ha explicat que es durà a terme a través de fases i que s'iniciarà per les platges considerades urbanes: la Paella i el Barri Marítim. També ha comentat que per posar en marxa aquestes mesures primer s'haurà d'efectuar una inversió aproximada de 90.000 €.

Per la seva part, la directora general de Polítiques Ambientals del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Marta Subirà, ha qualificat aquest projecte com a molt pioner i extraordinàriament bo i que, de ben segur, servirà d'exemple per a d'altres poblacions. La iniciativa compta amb el suport institucional de la Generalitat de Catalunya.

dimarts, 18 d’octubre del 2011

Els Muntanyans de Torredembarra es queden secs aquesta tardor

Els Muntanyans, l'única zona humida que queda a la costa Daurada entre els deltes del Llobregat i l'Ebre s'asseca. La manca de pluja ha deixat sense aigua els estanys i aiguamolls de l'enclavament, del qual tres quilòmetres, situats entre Torredembarra i Creixell (Tarragonès), estan catalogats com a Espai d'Interès Natural. Només una petita part d'una llacuna, en què es concentren les aus, conserva encara una mica d'aigua.

No és estrany que part de la zona s'assequi a l'estiu, però sí que és extraordinària aquesta situació a l'octubre. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, els mesos entre març i setembre han estat molt secs. "S'han acumulat només 111,7 mil · límetres de pluja, menys de la meitat de la mitjana del període, i entre agost i octubre és quan la sequera s'ha accentuat, de manera que el subsòl no s'ha pogut recuperar", explica Aleix Serra , del Servei Meteorològic. Serra remarca que tampoc ha caigut una gota en els primers 16 dies d'octubre. "Al juny encara hi havia aigua als Muntanyans: Tot s'ha endarrerit aquest any, el sistema no entén de mesos, sinó de clima", diu Elisenda Forés, tècnica de Medi Ambient de l'Ajuntament de Torredembarra.

La manca de precipitacions perjudica la fauna i, especialment, a les milers d'aus que busquen llocs de descans durant el seu viatge migratori cap a Àfrica. "Els Muntanyans forma part de la ruta migratòria més gran d'Europa. Des d'agost fins al novembre transiten ocells amb les seves cries. Per a ells les seves llacunes són com estacions de servei de l’autopista, però les zones humides a Catalunya estan desapareixent. Per això a vegades la gent ens porta aus esgotades que han perdut la seva massa muscular i estan a punt de morir ", explica Ramon Ferré, tècnic de l'associació Gepec-EdC.

A la zona habiten 240 espècies d'aus, com la gamba vermella vulgar, que és una de les que més depèn dels estanys. Per la seva banda, l'aigua dels de les zones humides no només arriba amb la pluja, sinó també pel mar, mitjançant els canals que es formen entre les dunes de la platja.

Sobre les espècies marines, les anguiles i el fartet són les més preuades que solen poblar la zona d'aiguamolls, però aquest any encara no s'han desplaçat fins als aiguamolls perquè no hi ha hagut temporals d'estiu, que són els que originen l'entrada d'aigua salada a les llacunes.

Font: ELPAIS
foto: Josep-Lluís Sellart

diumenge, 16 d’octubre del 2011

L'alcalde Celestí Salort ha deixat Torredembarra

Celestí Salort i Gaspà ens ha deixat. Va ser alcalde de Torredembarra des del 1979 fins al 1987 amb CiU, i del 1987 fins al 1991 amb el GIT, quan un pacte de tots els altres partits va portar-lo a l'oposició, tot i ser la llista més votada.

Polític controvertit, ara no tinc paraules per a dibuixar el seu record. Potser degut a que m'era una persona prou coneguda i estimada. Per a deixar-ne constància de la seva petjada política, avui prefereixo agafar en préstec les paraules que va fer servir el Jordi Solé el setembre del 2009: “A l’Ajuntament va parlar, més amb el cor que amb el cap, en Celestí Salort. Aquest home, incomprès, odiat, estimat i que ha mantingut una relació estranya d’amor i d’odi entre la població i el personatge públic. Ens va parlar dels seus temps, que també son els nostres, i ens va emocionar a tots. Va dir coses importants, molt importants, però el millor va ser que va voler deixar enrere els mals moments, les lluites polítiques fraticídes per donar importància a aquelles petites coses que fan que un alcalde comprengui el sentit de ser-ho. Ens va dir “el millor de tot era quan podíem ajudar a la gent a solventar els seus problemes, dels carrers asfaltats ja ni m'enrecordo”. En Celestí Salort ens va voler dir: “apreneu de l’experiència, res es bo i res es dolent, tot es bo i tot es dolent”. I quanta raó té Sr. Salort!.”

Descansi en pau.

divendres, 14 d’octubre del 2011

CRITICA CONSTRUCTIVA

Escoltava fa pocs dies un dels últims programes del “Vadó” Cañellas a Ona La Torre, d’”Un temps , d’un país”, on s’entrevistava a Miquel Àngel Lecha, que va ser alcalde de Torredembarra. Al final de la locució i a tall de comiat el senyor Lecha deia, amb bon criteri, que sempre va acceptar la crítica constructiva. Encomiable, un exemple a seguir. De fet, tot i les dificultats que va tenir, el seu va ser un dels últims governs amb ampli consens i on es van tirar endavant grans projectes.
No m’agrada ser crític, però a vegades cal ser-ho. Del meu últim escrit he rebut moltes crítiques, però també he de dir que les més efusives felicitacions, curiosament m’han vingut de part de gent que creia afins als postulats de l’alcalde. Torredembarra sempre em sorprendrà!.
Anem amb les crítiques. Acabem de fer una obra cabdal en urbanisme comercial: la vianantització del carrer Antoni Roig. Resultat: tancament d’establiments. Clau: no s’ha fet la preceptiva campanya de dinamització comercial de la zona. Podem pagar un sou al regidor de promoció econòmica, però no podem fer promocions econòmiques. Ja dic jo que no anem bé.
També podríem fer un mercat municipal damunt la plaça que ha quedat en el pàrquing Filadors. Un mercat municipal que ja va ser demanat pels pressupostos participatius. Un mercat municipal que podria fer-se de forma precària com el de la plaça del mercat de Tarragona. Un mercat municipal que és obligatori en municipis de més de 5.000 habitants. Podem pagar el sou al regidor d’urbanisme, però no podem fer actuacions d’urbanisme comercial. Ni fent crítica constructiva ens escoltaran, però el sentit comú i el consens tornaran un dia o altra. L’economia de Torredembarra ho necessita!.

Esborrany per al Mònic de mitjan octubre del 2011.

dijous, 6 d’octubre del 2011

Steve Jobs parla sobre la mort el 2005 a Stanford

"...Ningú vol morir. Fins i tot aquells que volen anar al cel no volen morir per anar-hi. I amb tot, la mort és el destí que tots compartim. Ningú ha escapat d'ella. I així ha de ser, perquè la mort és probablement el millor invent de la vida. És l'agent de canvi de la vida. Elimina el vell per fer lloc al nou. Ara el nou sou vosaltres, però algun dia, no gaire lluny d'avui, us anireu fent vells i també desapareixereu. Sento ser tan dramàtic, però és la veritat.

El vostre temps és limitat, així que no el perdeu vivint la vida d'altres. No quedeu atrapats en el dogma, que és viure amb els resultats del pensament d'altres. No deixeu que el soroll de les opinions dels altres ofeguin la vostra pròpia veu I el més important, tingueu el valor de seguir el vostre cor i la vostra intuïció. D'alguna manera ells ja saben el què de veritat vols ser. Tota la resta és secundari..."


Font: Discurs d'Steve Jobs a Stanford el 2005.

diumenge, 2 d’octubre del 2011

Torredembarra: Resultat del sorteig del VIII Concurs-7

Celebrat el sorteig de col·locació a plaça i ordre de actuació, el resultat ha sigut el següent: 1-Sortejats els 3 caps de serie (segons posició de Rànquing), l’ordre es:

Num.-1 Castellers del Poble Sec, grup “A”
Num.-2 Nois de la Torre grup “B”
Num.-3 Castellers d’Esplugues grup “C”

Aquests encapçalen els 3 grups anomenats A, B i C.

La resta de colles segons sorteig, la posicio als grups es la següent:

Grup “A”:
-Castellers del Poble Sec, n1
-Castellers de Cerdanyola, n4
-Minyons de l’Arboç, n7
-Castellers de la Sagrada Familia, n10
-Colla Jove Xiquets de Vilafranca, n13

Grup “B”:
-Nois de la Torre, n2
-Castellers de l’Hospitalet, n5
-Castellers d’Altafulla, n8
-Castellers de Badalona, n11

Grup “C”:
-Castellers d’Esplugues, n3
-Salats de Suria, n6
-Torraires de Montblanc, n9
-Colla Jove de Barcelona, n12

El numero indicat al final de cada colla determina l’ordre d’entrada a plaça amb un pilar caminat fins la tribuna del jurat.

La posició dins la plaça es pot veure en la fotografia adjunta.

Font: Nois de la Torre 

RESULTATS del 8è Concurs Vila de Torredembarra: WebCASTELLER