divendres, 20 de febrer del 2009

Life on the Receiving End: a Subjective Look at Anti-Catalan Prejudice in Spain Today


This 31 page essay was read at the Cañada Blanch Centre for Spanish Studies at the London School of Economics, on Wednesday, November the 5th, 2008. It is not (yet) available anywhere else. A referenced copy will be available for anyone who wants one.


Font: Web del Matthew Tree

dimecres, 18 de febrer del 2009

Cal parlar de la rehabilitació de l'Antic Escorxador.

L'Alternativa Baix Gaià, ha presentat aquest dimarts una proposta sobre la possible utilització de l'Antic Escorxador de Torredembarra com a Centre Cívic.  Ja hi tenim molt de guanyat en ser un edifici municipal en desús. Proposta, equival a idea, i on n'hi ha una n'hi poden haver més. Volem obrir un procés participatiu per a debatre aquesta proposta.


Del què si volem parlar insisteixo, només és d'una proposta per tal de que l'Ajuntament de Torredembarra rehabiliti l'Antic Escorxador de Torredembarra com a Centre Cívic i Ocupacional. Concepte molt ampli on hi poden tenir-hi cabuda molts usos polivalents. Fins i tot espais per a assajar... Parlem-ne veïns, associacions, tothom hi és convidat, participem en el procés obert per debatre la proposta de l'ABG.


Ara ve la meva superflua aportació personal adicional: he donat un cop d'ull a l'enciclopèdia de casa i he rellegit allò que hom anomenaria omisions del tema, i a tall (mai millor dit) probablement i amb un pèl de rauxa com és adient en aquesta setmana de Carnaval, enumero tot allò que pot sortir en aquest debat, però que ara no toca. Parlo del verb Escorxar, la seva conjugació que us la llegeixo és la següent: INFINITIU escorxar. GERUNDI escorxant. PARTICIPI escorxat, escorxada, escorxats, escorxades. INDICATIU, PRESENT escorxo, escorxes, escorxa, escorxem, escorxeu, escorxen. INDICATIU, IMPERFET escorxava, escorxaves, escorxava, escorxàvem, escorxàveu, escorxaven. INDICATIU, PASSAT escorxí, escorxares, escorxà, escorxàrem, escorxàreu, escorxaren. INDICATIU, FUTUR escorxaré, escorxaràs, escorxarà, escorxarem, escorxareu, escorxaran. INDICATIU, CONDICIONAL escorxaria, escorxaries, escorxaria, escorxaríem, escorxaríeu, escorxarien. SUBJUNTIU, PRESENT escorxi, escorxis, escorxi, escorxem, escorxeu, escorxin. SUBJUNTIU, IMPERFET escorxés, escorxessis, escorxés, escorxéssim, escorxéssiu, escorxessin. IMPERATIU escorxa, escorxi, escorxem, escorxeu, escorxin. De tot això enumerat en aquest últim paràgraf no en volem parlar.

diumenge, 8 de febrer del 2009

10 compromisos contra la crisi

Vivim una crisi estructural del capitalisme, una crisi amb implicacions socials, energètiques i alimentàries. Hem adoptat 10 accions contra la crisi que han de servir perquè les conseqüències d’aquesta greu situació econòmica no recaiguin sobre els treballadors i les treballadores, ni les persones més vulnerables de la societat:


  • 1. Defensem els drets socials. Necessitem més despesa social

 Davant la situació de crisi econòmica defensarem els drets dels treballadors i de les treballadores. La crisi no pot servir d’excusa per retallar les prestacions socials sinó que cal millorar les pensions, el salari mínim i els ajuts a les persones dependents.

  •  2. L’habitatge, un dret per a tothom

 Cal ajudar  aquelles famílies que no poden pagar el lloguer, o la hipoteca. Alhora s’han de construir més habitatges socials a preus assequibles, rehabilitar els edificis dels nostres barris, per millorar-los, i donar feina a les persones del sector de la construcció en atur.

  •  3. Diners no només per els bancs, sinó també per a les persones

 Els diners que l’Estat deixi als bancs han de servir per millorar la situació econòmica de les empreses i de les persones. Els ciutadans i les ciutadanes han de saber quins bancs i caixes ha rebut diners públics.

  • 4. Més impostos per als qui tenen més

 S’han d’aturar les contínues rebaixes d’impostos als rics, i apujar els impostos als qui tenen més beneficis. Alhora cal apostar per la fiscalitat amb criteris ecològics, i qui més contamini més pagui.

  •  5. Més transport públic i més assequible

 Cal apostar per la mobilitat sostenible, creant abonaments de transport més econòmics que beneficiïn els qui més utilitzen el transport públic i els col·lectius que disposen de menys recursos.

  • 6. Davant la crisi energètica, modernització ecològica

 Un del orígens de la crisi és ambiental i té a veure amb la dependència del petroli. Per tant, la superació de la crisi no es pot fer en contra del medi ambient. Cal apostar per les energies renovables i lluitar contra el canvi climàtic.

  •  7. No als acomiadaments massius i indiscriminats

 Reclamem una actitud de fermesa del Govern de l’Estat i del Govern de la Generalitat davant els expedients de regulació d’ocupació. Els expedients de regulació d’ocupació no poden ser un xec en blanc per a les empreses.

  •  8. Suport al sector industrial i a les seves empreses

 Cal deixar enrere l’economia basada només en l’especulació immobiliària i financera. Hem de defensar el teixit industrial amb ajuts públics a les empreses en crisi sempre que es garanteixi la seva continuïtat a Catalunya.

  •  9. L’economia al servei de la gent

 Canviar els Estatuts del Banc Central Europeu per tal que tingui també com a objectius la creació d’ocupació i el desenvolupament sostenible.

  •  10. Controlar l’economia i el mercat

 Creació d’un nou ordre financer global que sigui transparent, amb un banc central mundial, la desaparició dels paradisos fiscals i un impost global sobre els moviments de capital.

FONT:  ICV

dilluns, 2 de febrer del 2009

Per una xarxa pel pont entre cultures.

La primera trobada el 10 de gener de 2008 per a aturar la barbàrie feta amb espelmes enceses a la plaça del Castell de Torredembarra, va ser convocada inicialment per l'ABG-EPM i secundada immediatament pel PSC, MP3, Grup de Ioga i l'Associació de Marroquins del Baix Gaià. Sota el lema Aturem la Guerra, Pau a Palestina, la nova Plataforma Baix Gaià - Pau a Palestina va convocar la segona trobada el 17 de gener. La voluntat era seguir amb l'acció però la treva va fer que no hi hagués nova concentració. El que si que s'ha fet és parlar. Parlar de futur. Damunt la taula, el passat 26 de gener va quedar una proposta, la d'adormir la Plataforma Baix Gaià - Pau a Palestina. Alhora també es va deixar caure una segona proposta: la d'engegar un procés que podriem anomenar de xarxa pel pont entre cultures. No es tractaria d'una nova entitat, més aviat seria una mena de moviment cívic que aprofitaria el diàleg iniciat arran de la crisi de Gaza. Aquest moviment estaria obert a qui vulgui continuar aquesta tasca de solidaritat internacional, obrint-nos a la resta de conflictes del món. Intentariem des del nostre voluntariat, parlar de les possibilitats de cooperació, ajuda o coneixement d'iniciatives solidaries amb altres punts de conflicte. Especialment si al Baix Gaià tenim conciutadans originaris d'aquests llocs del món. Proposo que en parlem d'aquesta idea i la concretem al final del proper acte de la Plataforma Baix Gaià - Pau a Palestina, que serà una conferència sobre el Pròxim Orient de Josep Sánchez Cervelló, històriador i professor de la Facultat de Lletres de la Universitat Rovira i Virgili. La data i lloc de celebració encara no s'han decidit.